Gostilna Marta Franc Letonja Tomažič s.p. Cvetkovci 50 2273 Podgorci

Slovenian Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish English French German Portuguese Serbian Slovak Spanish

Nekaj besed o gibanici…

Gibanica je značilna praznična pogača v severovzhodni Sloveniji.

Narejena je iz več plasti vlečenega testa.

Pripravljena je iz štirih do šestih plasti testa s skutinim nadevom.

Na vsem ozemlju Prlekije je razširjena priprava pogače prleške gibanice. Za gibanico je značilna

okrogla oblika, oblikovali so jo kar na loparjih ali v okroglih lončenih pekačih, danes jo nekatere

gospodinje pripravljajo tudi v oglatih štedilniških pekačih. Vlečno testo je tanko razvlečeno in pečeno

v več plasteh, med plastmi je nadev.

Prleška gibanica:

iz 50 dag moke (več ostre kot mehke), 1 jajca, 2 žlic olja, 1 žlice

kisa, soli in mlačne vode zamesimo gladko vlečeno testo, ga dobro pregnetemo, premažemo z oljem

in ga pustimo počivat dobro uro. Pripravimo nadev iz 1 kg skute, 6 dcl kisle smetane, 1

jajca, malo soli in sladkorja po okusu. Posebej razžvrkljamo jajce in mu dodamo 3 dcl kisle smetane.

Spočito testo razvlečemo na pomokani deski ali prtu. Vzamemo okrogel lončen pekač in ga

namastimo ter nanj položimo razvaljano testo. Testo viseče čez pekač razrežemo na vogle,

plasti, ki jih bomo pokrivali (gubali) čez nadev. Prvo plast testa položimo v pekač, ga premažemo z

žlico stopljenega masla in z nadevom, pripravljenim iz skute, smetane, in jajca, po vrhu še

pokapljamo s kislo smetano z razžvrkljanim jajcem. Nato ga pokrijemo z naslednjo prepognjeno

plastjo testa, na katero porazdelimo nadev, enako kakor po prvi plasti. Postopek ponavljamo do

zadnje plasti testa. Ko jo položimo na nadev, jo prelijemo s kislo smetano, v katero smo zmešali jajce,

in polijemo z raztopljenim maslom. Gibanico pečemo v krušni peči ali pečici pri 200 stopinjah okrog

pol ure.  

 
 
Nahajate se: Home Sample Data-Articles Recept iz naše ponudbe

Spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje, in nudi boljšo uporabniško izkušnjo. Za ve informacij o pikotkih najdete na pogoji.

Sprejmen pitkotke za to stran.

EU Cookie Directive Module Information